Viggo Clemes tvåfaldig mästare vid SFIM i Närpes

Under helgen avgjordes SFI-mästerskapen i friidrott i Närpes, och 14 åländska deltagare deltog för att försvara de åländska färgerna. Många fina resultat och åtskilliga personliga rekord noterades, men det var några prestationer som stack ut lite extra. Det unga sprinterlöftet Viggo Clemes kommer hem från Närpes med inte mindre än två guldmedaljer runt halsen: Han blev nämligen mästare i P15-klassen på både 300m med tiden 38,34 och 100m med tiden 11,91. Tiden på 100m var en putsning av hans personliga rekord med nästan en halvsekund och på 300m var det hans första tävlingsprestation någonsin.

Även uthållighetslöparen Hannes Sjöblom gjorde en sensationell insats i P15-klassen på 800m, där han kapade sitt personliga rekord med 25 sekunder och tog silver med tiden 2.13,81. Hannes har tidigare gjort många fina prestationer på längre lopp utanför löparbanan, men nu visade han även fina takter över kortare distanser. Rutinerade diskuskastaren Tom Tommiska avslutade den åländska medaljskörden då han bärgade ett silver i herrklassen med ett kast på 37,50.

IF Åland hade i övrigt inte marginalerna på sin sida och radade upp flera snöpliga fjärdeplatser. Anni Nylund sprang ett fint lopp på den för henne ovana sträckan 800m och gick i mål på tiden 2.22,00 – två ynka hundradelar från bronset. Ännu närmare bronset kom Jennifer Palin, som i finalen på F15-klassens 100m missade bronset med bara en hundradel då hon sprang i mål på tiden 13,68. Även Hannes Sjöblom hann med en fjärdeplats då han sprang 2000m på tiden 7.02,75.

IF Åland ställde i år upp med en förhållandevis ung trupp, men även med några spännande starter i seniorklassen. Sofia Södergårdh gjorde en efterlängtad comeback efter en lång tids skadefrånvaro och ställde upp på 100m och löpte där i mål på tiden 13,68. Sprintern Eric Sjölund har tävlat sparsamt hittills den här säsongen men löpte både 100m och 200m under helgens mästerskap.

Under SFI-mästerskapen prisades även några prestationer utanför tävlingsplanen. Bo Thölix, långvarig trotjänare inom den åländska friidrotten som bl.a. tränare, förärades med SFI:s silverplakett som går till de personer inom SFI-friidrotten som gjort en stor insats under lång tid. ”Bosse” fanns på plats i Närpes under helgen och fungerade där som Ålands representant i tävlingsjuryn.