Stort intresse för Åland 100 Runstreak

Under torsdagskvällen den 16 september avslutades IF Åland Friidrotts och Ålands Motionsförbunds gemensamma motionsutmaning som gick under rubriken Åland 100 Runstreak. Utmaningen hade då pågått i 100 dagar sedan starten på självstyrelsedagen den 9 juni och finalen avgjordes i form av ett invigningslopp på den nybyggda Baltic Friidrottsarena.

Intresset för utmaningen var mycket stort och inför starten i juni var det totalt 530 personer som hämtade ut den kalender som fungerade som bevis på deltagande. Efter att ha samlat in alla ifyllda kalendrar över helgen kunde arrangörerna konstatera att hela 82 av dessa hade fullföljt utmaningen och alltså lyckats motionera 100 dagar i följd. Även intresset för finalloppet, som också tjänade som invigningslopp för den nya friidrottsarenan, var stort: Ett 80-tal löpare dök upp på startlinjen under den kyliga torsdagskvällen.

Nedan det ursprungliga pressmeddelandet från i våras med mera information om utmaningen och kontaktuppgifter. 

Avslutningsloppet på Baltic Arena lockade runt 80 löpare på torsdagskvällen.

IF Åland Friidrott och Ålands motionsförbund bjuder in till motionsutmaning för att uppmärksamma Åland 100 år

Att springa eller gå en liten stund per dag i 100 dagar, låter det som en intressant utmaning? Det är precis vad det går ut på då IF Åland Friidrott och Ålands motionsförbund bjuder in till ”Åland 100 runstreak” i sommar. Projektet utförs inom ramen för Åland 100-satsningen Hälsans år.

”Idén föddes inom friidrotten i vintras då vi funderade på potentiella projekt till sommaren, som både hade en anknytning till talet 100 och som fungerar att genomföra med hänsyn till eventuella smittskyddsrestriktioner. När vi väl hade en idé blev motionsförbundet en naturlig samarbetspartner då vi redan samarbetar kring till exempel Kanonloppet”, säger Lucas Mattsson, ordförande för IF Åland Friidrott.

”Konceptet med ’runstreaks’, där deltagarna ska springa en viss tid eller sträcka många dagar på rad är inget nytt, men vi tycker att det är ett roligt sätt att uppmärksamma Ålands 100-årsfirande: Deltagarna får motionera en dag per år som Åland har funnits. Huvudfokus ligger dock på motionsaspekten, och alla deltagare deltar på sina egna villkor. Det är helt okej att gå eller springa, inne eller ute och i den takt man själv känner sig bekväm med. Det viktiga är att skapa en kontinuitet i motionen”, säger Hanna Sivén-Bell från Ålands motionsförbund. 

Själva utmaningen kommer att utföras till största delen på egen hand, men arrangörerna har gjort allt för att motivera och inspirera deltagarna. Varje deltagare kommer att få en kalender där de kan fylla i dag för dag hur länge de motionerat och om man vill även hur långt man gått eller sprungit. Utmaningen startar på självstyrelsedagen den 9 juni med ett frivilligt startlopp i Tullarns äng och avslutas på dag 100, den 16 september, på den nybyggda friidrottsarenan i Ytternäs. Under periodens gång kommer det även ordnas ”parklopp”, avslappnade evenemang som är öppna för alla, varje lördag. Dessa lopp löps längs samma sträcka varje vecka och tanken är att deltagarna kan träffa varandra och följa med sina egna framsteg över tid.

Mer information om evenemanget hittas på www.ifaland.net/tävling/aland100runstreak

Startloppet på självstyrelsedagen den 9 juni gick av stapeln i strålande väder i Tullarns äng.

Kontaktpersoner

Lucas Mattsson

lucas.mattsson@idrott.fi

0457 342 8649

Hanna Sivén-Bell

hanna@motion.ax

040 196 1888

Kategorier:
Okategoriserade