Stafettfesten Åland flyttas fram – stor osäkerhet bakom beslutet

Uppdatering: Det nya datumet för Stafettfesten är 16 maj 2022, läs mer om tävlingen här.

Den 13 september skulle Stafettfesten Åland ha gått av stapeln på Baltic Friidrottsarena, den nybyggda friidrottsarenan i Ytternäs. Nu har dock arrangörerna IF Åland Friidrott beslutat att flytta fram evenemanget till våren på grund av den stora osäkerhet som råder både med smittläget och färdigställandet av löparbanorna.

Stafettfesten var tänkt som ett lokalt alternativ till Stafettkarnevalen och bakom initiativet stod Stafettkarnevalens organisation på fastlandet. ”De kontaktade oss redan i februari och frågade om vi ville anordna en åländsk stafettfest, och tanken var att liknande stafettfester skulle ordnas i Helsingfors, Åbo och Vasa vid ungefär samma tidpunkt”, säger Lucas Mattsson, ordförande för IF Åland Friidrott. ”Förberedelserna har framskridit under våren och sommaren, och då vi pratade med ett flertal skolor i våras var de mycket positivt inställda. Vi brukar anordna skolmästerskapen i stafett inför Stafettkarnevalen varje år, så de flesta vet vad det går ut på.”

Den 9 augusti meddelade dock de fastländska arrangörerna att coronarestriktionerna sätter stopp för planerna och att de tre stafettfesterna på fastlandet inhiberas. ”Vi har följt med smittläget noggrant och eftersom det såg ljusare ut på Åland valde vi ändå att jobba vidare, men kring skolstarten blev vi kontaktade av några skolor som meddelade att det fanns en oro kring evenemanget och som önskade att festen skulle flyttas fram till sin vanliga tidpunkt på våren. Oron är naturligtvis befogad och vi väljer därför att flytta fram evenemanget. Stafettfesten och Stafettkarnevalen ska vara en positiv upplevelse för deltagarna, skolorna, funktionärerna och publiken, och inte skapa onödig oro.” 

Bidragande till beslutet var också nyheten om att det ihållande regnet har skapat ytterligare förseningar med färdigställandet av löparbanorna på Baltic friidrottsarena. Arbetet med att måla linjerna skulle ha utförts denna vecka, men regnet har omöjliggjort arbetet som nu skjutits fram. Det gör att det är osäkert om löparbanorna skulle ha varit klara att löpa på till 13 september då stafettfesten skulle ha gått av stapeln.

Stafettfesten Åland flyttas fram till våren och kommer precis som tidigare år att utgöra de åländska skolornas generalrepetition inför Stafettkarnevalen i Helsingfors, som i år löps den 20-21 maj 2022. Huruvida IF Åland Friidrott kommer att arrangera något annat evenemang för att inviga den nya arenan redan nu på hösten är ännu oklart. ”Vi har mycket planer och idéer, men nu får vi först avvakta och vänta på att arenan är klar innan vi beslutar någonting”, avslutar Mattsson.

De åländska skolmästerskapen i stafett är ett populärt evenemang där åländska skolor får träna inför den ”riktiga” Stafettkarnevalen på fastlandet. Såhär kunde det se ut för ett par år sedan.

Mer information:

Lucas Mattsson

Ordförande, IF Åland Friidrott

0457 342 8649

Lucas.mattsson@idrott.fi

Kategorier:
Stafett Tävling