Friidrottarna inledde tävlingssäsongen på hemmaplan

Några av IF Ålands damlöpare var ivriga att komma ur startblocken.

Under onsdagskvällen avgjordes inomhussäsongens första tävling i friidrott i Eckeröhallen. På agendan stod en träningstävling i sprint och distansen var 60 meter – som löptes två gånger. På startlinjen stod ett decimerat startfält, då arrangörerna hade begränsat deltagandet till endast IF Ålands sprintgrupp.

Säsongsstarten kom i år rejält mycket senare än vanligt. ”Ett normalt år brukar vi åka på de första tävlingarna i mitten av december och sedan brukar det rulla på med deltagande antingen i Sverige eller på fastlandet nästan varje helg fram till inomhus-FM i slutet av februari, men i år har vi inte kunnat fara på varken tävlingar eller träningsläger”, säger ordföranden för ÅID:s friidrottsutskott Lucas Mattsson. ”Därför var det viktigt att komma igång så att idrottarna får en första lägesuppdatering på var de står inför vinterns och vårens fortsatta träningar.” Kvällens snabbaste tid på damsidan noterades av Linn Gustafsson: 8,16. På herrsidan var det Samuel Nylund som korsade mållinjen först, med tiden 7,77. 

Nästa steg för friidrottarna blir att, i mån av möjlighet, anordna tävlingar även för den breda massan av aktiva juniorer. Den traditionella ungdomsserien som brukar inledas i slutet av januari och pågå till början av mars brukar locka närmare 100 deltagare från hela Åland, men i år är det osäkert om tävlingen kan bli av. ”Vi försöker allt vi kan för att kunna ordna en tävlingsserie för juniorerna i någon form, men det kommer behöva bli i ett annat format. Vi undersöker möjligheten att dela upp tävlingen i mindre grupper som tävlar vid olika tillfällen”, säger Mattsson. ”Ungdomsserien brukar vara mycket uppskattad och erbjuda en möjlighet för juniorerna att mäta sig med jämnåriga från andra kommuner. Det ger inspiration och motivation inför resten av inomhussäsongen.”

Hela resultatlistan från kvällens tävlingar finns här.

Kategorier:
Tävling