Årsberättelse 2020

Friidrottsutskottet 2020

  • Ordförande: Danny Lindqvist
  • Viceordförande: Lucas Mattsson
  • Ekonomi: Danny Lindqvist
  • Sekreterare: Carina Renlund
  • Medlemmar: Mikael Stjärnfelt, Sofia Södergårdh, Gunilla Stjärnfelt, Henrika Österlund, Lucas Stjärnfelt, Maria Söderlund.

Årets guldkorn

Johanna Bäcklund. Ålandsfödda Johanna Bäcklund visade på försäsongen strålande form. På 10 000 m var hon bara fyra sekunder från sitt personliga rekord med 35.16,07 vid tävlingar i Stockholm. Tiden gav henne en fin fjärdeplats i Finland 2020. På halvmaraton noterades hon för 1.16,18 den 16 februari i Barcelona, vilket gav henne en femteplats i den finländska årsstatistiken.

Mats Holmberg. Efter en del skadeproblem nådde Mats Holmberg under 2020 sitt livs formtopp. Vid veteran-FM i Jyväskylä 10–13 september blev det fyra guld i M45-klassen. Resultatnivån var särskilt stark på 100 m, 200 m och 400 m. Den fjärde vinsten kom på 400 m häck. Även Tom Tommiska tog medalj i M45 genom att bli tvåa i diskus. På damsidan tog Henrika Österlund tre brons i D30; kula, diskus och viktkastning.

Mats Holmberg och Henrika Österlund.

Sami Saku. 2020 blev ännu ett år med stora framsteg på långdistans för Sami Saku. Årets lopp kom på halvmaraton i Barcelona 16 februari där han med 1.09,49 gjorde en tid som gav honom tiondeplatsen i årsstatistiken i Finland, bara en dryg minut från topp 3.

Hanna Wiss. Sprintern/längdhopparen Hanna Wiss gjorde comeback efter barnafödande med lovande resultat på 100 m: I Skara den 11 juli noterades hon för 12,35. Hanna toppar den åländska årsstatistiken även på 60 m och längd.

Karina Danielsson. Det blev åländska framgångar också vid FM i maraton i Säkylä den 18 september. I D50 tog Karina Danielsson silver på halvmaraton.

Fritjof Fagerlund. Ultralöparen Fritjof Fagerlund svarade för en stark insats vid SM i maraton i Stockholm den 5 september där han blev 16:e på 2.32.02. Tiden räckte till plats 12 i Finland 2020.

Jennifer Palin. Det unga friidrottslöftet Jennifer Palin gjorde en stark säsong där hon visade på snabb utveckling och gjorde många fina resultat. Sommarens höjdpunkt var det nya åländska åldersklassrekordet i F13 på 60 m: 8,24. Det tidigare rekordet löd 8,32 och var från 2017.

Allmänt

ÅID:s uppgift är att ansvara för en kontinuerlig och välfungerande friidrottsverksamhet på hela Åland. En viktig uppgift är att följa med lokalföreningarnas friidrottsverksamhet i kommunerna för ungdomar (> 13 år) och hjälpa till vid behov. Inom ÅID Friidrott ordnas kontinuerliga träningar för ungdomar som i föreningarna fått baskunskaper och som är över 13 år. ÅID anordnade under året ett flertal tävlingar på Åland och gjorde det även möjligt att tävla utanför Åland.

Sommartävling i Lemland.

Under mitten av våren drabbades friidrottens verksamhet, i likhet av resten av samhället, av nedstängningar och begränsningar i samband med att covid-19 -pandemin slog till. Träningarna tvingades justeras något enligt de nya riktlinjerna, men genom ett gott samarbete mellan tränare och aktiva lyckades man upprätthålla bra fart i verksamheten. ÅID utvecklade också en virtuell träningsbana i närområdet kring WHA, för att uppmuntra allmänheten till egenträning i dessa utmanande tider.

Ombyggnationen av WHA och förseningen av den nya friidrottsarenan vid Baltichallen innebar också begränsningar i verksamheten. Förutsättningarna att träna friidrott på WHA har varit begränsade under året, med endast tre banor och det nylagda konstgräset som begränsat möjligheterna till kastgrenar. Den nya anläggningen, som skulle ha varit klar sommaren 2020, stötte på oförutsedda problem med markarbetet och förväntas nu stå klar under sommaren 2021, då med en avsevärt mindre läktare än vad det var tänkt.

Friidrottsutskottet har under året gjort en insats för att öka synligheten för den åländska friidrotten. Hemsidan ifaland.net har uppdaterats med Christian Jansson som eldsjäl och statistikansvarig. Man har ökat närvaron via föreningens sociala medier och även jobbat för ett närmare samarbete med media.

Träningar

I Mariehamn, Finström/Saltvik, Jomala, Eckerö/Hammarland och Lemland/Lumparland hölls under året friidrottsträningar för barn och ungdomar upp till 13 år. Dessa träningar var öppna för alla och gjorde det möjligt för de flesta barn och ungdomar på Åland att kunna träna friidrott i sin hemkommun eller dess närhet. Tränare i dessa föreningar var följande:

  • IFK Mariehamn: Åke Björklund, Amanda Gustafsson, Eric Sjölund (våren), Sebastian Diaz Vargas (hösten)
  • IFFK: Tatjana Berglund
  • EIK/HIK: Lara Granlund
  • LIF/LUIA: Helen Österlund

ÅID Friidrott ordnade träningstillfällen för ungdomar över 13 år. Dessa träningar inriktade sig på en specialiserad friidrottsträning där det totalt fanns 7 tränare tillgängliga. Frank Ottesen och Benita Gustafsson drog en stor grupp med huvudsaklig inriktning på sprint och långsprint. Stefan Hägg sköter träningen inom medel- och långdistans, medan Bo Thölix ägnat sig åt hopp och kast. Christian Jansson är tränare i sprint/långsprint, medan Heidi Lindholm och Lucas Stjärnfelt ägnat sig åt den 2019 nystartade gruppen 13-15 -åringar.

Under vintern har pandemin begränsat träningsmöjligheterna och tidvis har restriktioner införts avseende antal medverkande. Träningar har hållits i Eckeröhallen. Styrketräning har bedrivits i Idrottsgården. Under sommarmånaderna har träningarna blivit lidande av brist på faciliteter, där grengrupperna hopp, kast och mångkamp har drabbats mest: Det har t.ex. saknats möjligheter att hoppa stav utomhus. Tränarstaben har gjort ett gediget arbete för att hålla igång verksamheten. Med stark vilja, kreativitet och improvisation har möjligheter skapats för individuell träning under de flesta av veckans dagar. Samtliga tränare arbetar ideellt. Även inom SFI har verksamheten påverkats kraftigt av pandemin. De årliga Sjutusan-lägren i Kuortane ställdes in, liksom det sedvanliga utlandslägret.

I slutet av november anordnade ÅID ett träningsläger i Eckeröhallen för deltagare från hela Åland. Totalt deltog 42 idrottare i åldrarna 7 till 33 år i lägret som sträckte sig över två dagar och involverade fem tränare. Vid lägret fick de yngsta testa en rad olika grenar, fundera över vad en bra idrottskompis är och leka i ett hoppslott, medan de äldre ägnade sig åt grenspecifik träning och föreläsningar av Hanna Wiss och Jane Forsström. Lägret var mycket uppskattat och kommer med stor sannolikhet få en uppföljare.

Totalt var det ca 250 aktiva inklusive barn och ungdomar som under året deltagit i den åländska friidrottsverksamheten. Antalet tränare uppgick till 20.

Samlad trupp under träningslägret i Eckeröhallen.

Tävlingar på Åland

ÅID Friidrott arrangerade 15 tävlingar 2020. Av dem omfattade Ungdomsserien 4 tävlingar inomhus. Säsongen utomhus omöjliggjorde detta tävlingskoncept till följd av pandemin och brist på tävlingsfaciliteter. I Ungdomsserien får barn och unga tävla i en rad varierande friidrottsgrenar under ordnade former, vilket är till gagn för barn och unga i åldern 9-15 år. Tävlingsformen bejakar spontanidrott framom resultatjakt. Syftet är att få så många som möjligt med för att prova på olika grenar och vänja sig vid tävlingssituationer. Ungdomsserien har traditionellt haft goda deltagarsiffror och så också i år då 72 barn och ungdomar från sju olika åländska föreningar deltog. Det finns fortfarande barn som inte vill tävla men som är med i vår verksamhet: Tävlandet är inget tvång. I vår verksamhet är det viktigt att alla får utvecklas i samklang med egen vilja.

Semestersprinten.

ÅID-friidrottens i särklass bästa rekryteringsbas är Skolmästerskapen. Denna tävlingsform har legat på is ett antal år, men försök till nystart med annat koncept i bantad form vore välkommet. Skolornas stafettmästerskap har dock kunnat hållas som viktig förövning inför Stafettkarnevalen i fastlandet. Under 2020 fick båda dessa tävlingar läggas på is till följd av Covid-19.

I övrigt har tävlingsverksamheten på Åland omfattats av ÅM i terräng. Antalet distriktstävlingar har under omständigheterna varit ganska få, men nya koncept i form av deltävlingar i Semestersprinten, Sommartävlingen och Höstkastet såg istället dagens ljus. Dessa tävlingar hölls förutom på WHA även i Lemland, Hammarland och Vårdö.

Terräng-ÅM.

Tävlingar utanför Åland

Våra friidrottare deltog under året i 35 tävlingar utanför Åland fördelat på Finland och Sverige, samt 1 tävling utanför Norden. Tävlingssäsongen blev mycket begränsad med anledning av pandemin. Reserestriktioner och begränsningar av offentliga tillställningar betydde bland annat att tävlingsresor från Åland till Sverige var uteslutet, att antalet tävlingar var betydligt mindre än andra år och att kvalgränserna till vissa tävlingar var tuffare. Resorna till Finland var en logistisk utmaning och tävlingsutbudet på hemmaplan skralt, men ett antal mycket fina prestationer noterades trots det.

Vad värdetävlingar och mästerskap beträffar var säsongen mycket skral. SFI-mästerskapen som skulle ha arrangerats i Närpes sköts upp ett år. På grund av de begränsade möjligheterna till tävlingar och tävlingsförberedande träning tvingades de flesta ålänningar ställa in sitt deltagande i FM, och det var endast vid veteran-FM i Jyväskylä och maraton-FM i Säkylä som de åländska färgerna fanns representerade.

Mats Holmberg.

Klassificerade idrottare 2020

Under året klarade 17 friidrottare Finlands friidrottsförbunds klassificeringsgränser fr.o.m 17 års klassen.

ÅlderKlassEfternamnFörnamnFödårFöreningGrenResultat
Seniorer
M-klass
BäcklundJohanna-85Halvmaraton1:15,45
A-klass
BäcklundJohanna-8510000 m35:16,07
FagerlundFritjof-74JIKMaraton2:32,02
SakuSami-95JIKHalvmaraton1:09,49
B-klass
GustafssonLinn-97IFF100 m12,44
WissHanna-91IFK100 m12,35
WissHanna-91IFKLängd569
FagerlundFritjof-74JIKHalvmaraton1:14,14
HolmbergMats-73IFK400 m häck59,56
SakuSami-95JIK10000 m32:24,05
SakuSami-95JIK5000 m15:17,91
TommiskaTom-72IFKDiskus 2,0 kg40,98
C-klass
DanielssonKarina-68JIKHalvmaraton1:38,08
ÖsterlundHenrika-87JIKDiskus 1,0 kg28,74
ÖsterlundHenrika-87JIKKula 4,0 kg9,42
ÖsterlundHenrika-87JIKSlägga 4,0 kg28,17
HolmbergMats-73IFK400 m53,40
HolmbergMats-73IFK800 m2:05,56
ThölixEmil-95JIK100 m11,68
22-år
B-klass
SjölundEric-00IFK100 m11,28
C-klass
SöderlundMaria-99LUIA400 m67,37
Diaz VargasSebastian-00IFK200 m23,71
Diaz VargasSebastian-00IFK100 m11,84
19-år
A-klass
NylundAnni-02JIK400 m60,78
B-klass
RenlundAdina-01JIK100 m12,99
RenlundAdina-01JIK200 m27,40
C-klass
HolmbergMaria-01HIKDiskus 1,0 kg24,61
HolmbergMaria-01HIKSlägga 4,0 kg28,94
17-år
B-klass
SjölundIda-Maria-03IFK200 m27,85

Kategorier:
Föreningen