Tävlingsrapport: FM 16/17 år i Nyslott

Under helgen 9-11 augusti avgjordes FM för 16/17-åringar i Nyslott. På plats för att försvara de åländska färgerna fanns Julius Holmberg, Nora Lindblom, Wilhelm Karlsson och Alfred Söreskog Pero.

Julius Holmberg löpte hem ett FM-silver på 400m. Foto: @sfifriidrott /Mikael Nordman

I H17 blev det en första FM medalj för Julius Holmberg då han tog silver på 400 m. Hans tid blev 50,59 medan vinnaren Aapo Mäkiniemi, Limingan Niittomiehet, noterade 49,82. Aapo har löpt distansen på 49,05 och deltog i EM för 17-åringar detta år. Brons tog Perttu Aakko, Lappeenrannan Urheilu-Miehet, med 51,00 – han ligger på andra plats i finska statistiken med 50,23 medan Julius ligger tredje.

Julius följde upp medaljen med att löpa 200m där han tog sig till final. I finalen kom han in på en hedrande femte plats med 22,98 (vind +0,2). Tiden är Julius näst snabbaste tid på 200m. Finlands obestridliga sprinterkung i H17 Tomi Mäkitalo vann finalen på 21,80.

Helgens flitigaste ålänning var Nora Lindblom (F16) som ställde upp i hela tre grenar (och dessutom tre uthållighetsgrenar – imponerande!). På 3000m förbättrade hon sitt pers med 34 sek och kom i mål som 5:e med tiden 11:11.45. Segraren Kaisla Passlin, Limingan Niittomiehet, noterade 10.39,14. Noras tid är den femte bästa tiden av en åländsk dam genom tiderna! Nora följde upp prestationen med en femte plats även på 2000m hinder, även där på nytt personligt rekord som skrivs 7.41,25. Helgen kröntes med 1500m för Nora på tiden 5.15,93. Tiden räckte till en tolfte plats i tuff konkurrens.

Trots packat tävlingsschema kommer Nora Lindblom hem från Nyslott med två nya personliga rekord i bagaget. Foto: @sfifriidrott /Mikael Nordman

I H16 löpte Wilhelm Karlsson 800m försök och blev där på den försmädliga 9:e platsen och därmed utanför final. Wilhelms tid 2:15,01 medan 8:e plats noterade 2:14,94, så det var små marginaler och stolpe ut för Wilhelm. På söndagen löpte Wilhelm 1500m och sprang där in på en fjortonde plats på tiden 4.49,84 – dryga 10 sekunder från det personliga rekordet.

Alfred Söreskog Pero hoppade längd men efter ett par veckor med stukad fot fick han inte till ansatslöpningen och stannade på resultatet 5.31 och en sjuttondeplats. För att gå till final krävdes 5.78. Alfred vägrade låta foten stoppade honom och ställde även upp i höjd, där resultatet 1,63 räckte till en åttonde plats och är hans tredje bästa tävling någonsin men en bit från det personliga rekordet 1,71.

Wilhelm Karlsson. (Foto: @sfifriidrott /Mikael Nordman)
Alfred Söreskog Pero. (Foto: @sfifriidrott /Mikael Nordman)

Samtliga resultat från tävlingarna hittas på följande länkar: Tuloslista eller i mer överskådligt format på Tilastopaja.

Tack till Claes Hellström och Stefan Hägg för att ha bidragit med rapporter som denna text bygger på.