Årsberättelse 2022
Friidrottsutskottet 2022:
- Ordförande: Lucas Mattsson
- Vice ordförande: Maria Söderlund
- Sekreterare: Mats Boman
- Medlemmar: Danny Lindqvist, Anki Palin
Årets guldkorn:
Långdistansstjärnan Johanna Bäcklund (JIK) gjorde under hösten sitt första lopp på länge hemma på Åland då hon tillryggalade halvmaratonsträckan på 1.17,52 under Åland Marathon. Årets bästa lopp kom dock på maraton där hon den 27 november noterades för starka 2.39,49 i spanska San Sebastian. Den tiden räckte till en fjärdeplats i den finländska årsstatistiken 2022. På halvmaraton var hon statistiksjua efter 1.16,32 den 3 april i tyska Berlin. I svenska mästerskapen på halvmaraton i Anderstorp den 13 juli svarade hon för ett starkt lopp och blev femma på 1.18.29. De resultaten gör henne till Ålands bästa friidrottare 2022.
Sara Wiss (IFK) tog under året klivet in i veteranklassen i friidrott och hennes utveckling som toppsprinter fortsatte att nå nya höjder. Vid inomhus-SM i Växjö den 26 februari satte hon åländskt rekord i försöken på 60 m med imponerande 7,60. I finalen blev hon sjua på 7,63. Även på 100 m gick hon starkt framåt: Vid SM i Norrköping var hon bara tre hundradelar ifrån systern Hannas åländska rekord med 11,81. I finalen blev hon sjua på 12,02. Hennes resultat på 60 m gav en 14:e plats nationellt, medan tiden på 100 m tog henne in bland Finlands 10 bästa. Även utomhussäsongen blev stark: Vid lag-SM i Uppsala 21 juni gjorde hon ett topplopp på 100 m genom att bli femma på 11,91. Sara hade också stora framgångar i veteran-VM som hölls i Tammerfors 29 juni -10 juli, där hon i kraft av dubbla medborgarskap valde att tävla för Sverige: Det blev ett överraskande guld på 100 m i D-35 på 11,95. I stafetten över 4×100 m blev det ny seger då laget vann på nya europarekordet 48,12. Vid SFI-mästerskapen i Mariehamn 21 augusti tog hon silver på 100 m med 12,32. På 200 m satte hon ett dunderpers med 25,10 i försöken, men blev femma i finalen på 25,31. Svenska veteranmästerskapen hölls i Kalmar 26-27 augusti: Där tog Sara två nya guld på 100 m med 12,25 och på 200 m med 25,25. Hennes två starter på 200 m i säsongavslutningen är onekligen lovande och vittnar om att 25-sekundersgränsen kan ryka inom en snar framtid.
Långdistansaren Sami Saku (JIK) gjorde sitt livs lopp när han i belgiska Heusden-Zolder den 2 juli löpte 5000 m på fina 14.53,88, vilket gav honom en 17:e plats på årsbästalistan i Finland. Även på halvmaraton tog han sig in bland landets 20 bästa när han blev 15:e man på 1.11,01 i FM på distansen i Raumo 27 april. I finska mästerskapen i Joensuu 7 augusti blev han 17:e på 5000 m med 15.48,34. Det var tydligt att 10000 m loppet två dagar innan tyngde i benen – på milen blev han 9:a på 32.35,84 vilket gav honom 18:e plats på distansen 2022. I SFI-mästerskapen på hemmaplan blev det två segrar för Sami: Han vann 1500 m på 4.24,37 och 5000 m på 15.18,08. Sami deltog även i terräng-FM i Nakkila 8 maj där han klockades för 33.24 på 10 km.
Sprintern Eric Sjölund (IFK) har tävlat sparsamt under säsongen, men under ÅM i Mariehamn i början av augusti visade han att han fortsättningsvis kan göra bra resultat då han löpte 11,44 på 100 m och 23,34 på 200 m. Eric har också gjort stora insatser för föreningen utanför löparbanorna: Under sommaren axlade han ansvaret som verksamhetsledare och gjorde ett värdefullt arbete med såväl det dagliga arbetet som de viktiga förberedelserna inför SFI-mästerskapen.
Allmänt om säsongen
ÅID:s uppgift är att ansvara för en kontinuerlig och välfungerande friidrottsverksamhet på hela Åland. En viktig uppgift är att följa med lokalföreningarnas friidrottsverksamhet i kommunerna för ungdomar i åldern upp till 13 år och hjälpa till vid behov. Inom ÅID Friidrott ordnas kontinuerliga träningar för ungdomar som i föreningarna fått baskunskaper och som tävlar i 13-årsklassen eller äldre. ÅID anordnade under året ett flertal tävlingar på Åland och gjorde det även möjligt att tävla utanför Åland.
Verksamhetsåret 2022 blev året då pandemirestriktionerna som hållit samhället i ett hårt grepp under de senaste åren äntligen började lätta. Träningsverksamheten har kunnat fortgå oavbrutet i stort sett hela året och de aktiva har kunnat delta i tävlingar både på hemmaplan och utanför Åland.
2022 innebar också en nystart i annan bemärkelse: Den nya friidrottsarenan i Mariehamn, som fått namnet Baltic Friidrottsarena, stod äntligen klar efter flera års förseningar i byggnationerna. Efter att ha mjukstartat med sporadisk träningsverksamhet och en enstaka intern tävling under hösten 2021, drog verksamheten på arenan nu igång på allvar och arenan utrustades inför våren med belysning, ordentligt förråd, förnyad utrustning och utökade möjligheter till redskapsförvaring. Vi har märkt av ett stort intresse för arenan, både i form av intresse för att träna friidrott men glädjande nog också den spontanidrott som arenan gett upphov till. Det centrala läget och närheten till motionsbana och andra idrotter gör arenan till en naturlig del av den åländska idrottsrörelsen. Den nya arenan invigdes ordentligt under året med två stora evenemang: Stafettfesten i maj och SFI-mästerskapen i augusti. Mer om dessa nedan.
Utöver de synliga arrangemangen har friidrottsutskottet fortsatt arbeta i bakgrunden för att lägga grunden för fortsatt framgång. En ny hemsida (friidrott.ax) utarbetades under våren för att synliggöra föreningens verksamhet på ett mer lättillgängligt sätt – ytterligare ett led i den fortsatta satsningen på att synliggöra den åländska friidrotten i allmänhet och IF Åland i synnerhet. Man har också fortsatt arbetet med att utöka antalet samarbetspartners från det lokala näringslivet, och erbjuder bland annat synlighet i form av banderoller kring staketet på Baltic Friidrottsarena.
Gällande de idrottsliga resultaten kan konstateras att trots att föreningen har fina galjonsfigurer och toppar, så börjar bredden på seniorsidan att tunnas ur. De senaste årens bristande tränings- och tävlingsmöjligheter, en konsekvens både av pandemin och av den försenade arenan, ledde i kombination med ett generationsskifte där flera av föreningens unga vuxna flyttat bort från Åland för studier till en föryngring i såväl träningsgrupper som i tävlingstrupper. Glädjande är dock den ökande träningsivern och bredden i åldersgruppen 12–15 år, där många aktiva har kapacitet att bli morgondagens lysande stjärnor. Vi noterar också ett uppsving i det allmänna intresset för löpning i samhället, och en av utskottets arbetspunkter inför kommande år blir att fundera på hur man kunde öka intresset för det organiserade föreningsidrottandet och få med fler motionärer i verksamheten.
Träningar
I Mariehamn, Finström/Saltvik och Jomala hölls under året friidrottsträningar för barn och ungdomar upp till 13 år. Dessa träningar var öppna för alla och gjorde det möjligt för de flesta barn och ungdomar på Åland att kunna träna friidrott i sin hemkommun eller dess närhet. Huvudtränare i dessa föreningar var följande:
- IFK Mariehamn: Åke Björklund och Amanda Gustafsson
- IFFK: Tatjana Berglund
- JIK: Henrika Österlund
I Eckerö/Hammarland och Lemland/Lumparland, där flitig träningsverksamhet pågått under tidigare år, har träningsverksamheten under året vilande eller på sin höjd sporadisk på grund av tränarbrist. Flera av de aktiva ungdomarna har sökt sig till andra kommuner för att fortsätta sin träning. Det är ÅID Friidrotts prioritet att stöda dessa föreningar i sitt sökande efter ersättande tränare för att möjliggöra fortsatt träningsverksamhet lokalt för så många som möjligt.
ÅID Friidrott ordnade träningstillfällen för ungdomar i 13-årsklassen och äldre. Dessa träningar inriktade sig på en specialiserad friidrottsträning. Frank Ottesen och Benita Gustafsson drog en stor grupp med huvudsaklig inriktning på sprint och långsprint. Stefan Hägg sköter träningen inom medel- och långdistans, medan Bo Thölix ägnat sig åt hopp och kast. Den 2019 nystartade gruppen ÅID Junior, som i första hand riktar sig till ungdomar i 13-årsklassen, leds av ett rullande schema av tillgängliga tränare, såsom Marie Snällström, Henrika Österlund, Bo Thölix, Benita Gustafsson, Frank Ottesen och Tatjana Berglund.
Under vintern har träningar hållits i huvudsak i Eckeröhallen medan styrketräning har bedrivits i Idrottsgården. Under sommarmånaderna har träningarna hållits på den nybyggda Baltic Friidrottsarena, där ÅID har samarbetat med anläggningens ansvariga för att färdigställa och optimera faciliteterna för träningsverksamhet. Träningar har också bedrivits utanför Ålands gränser: Aktiva har deltagit under de traditionsenliga SFI-lägren i Kuortane och dessutom tränat på egen hand eller inom ramen för andra föreningars verksamhet för de åländska friidrottare som är bosatta utomlands.
Totalt var det ca 230 aktiva inklusive barn och ungdomar som under året deltagit i den åländska friidrottsverksamheten. Antalet tränare uppgick till 21.
Tävlingar på Åland
ÅID Friidrott arrangerade 18 tävlingar 2022. Av dem omfattade Ungdomsserien tre tävlingar inomhus och fem deltävlingar utomhus. I Ungdomsserien får barn och unga tävla i en rad varierande friidrottsgrenar under ordnade former, vilket är till gagn för barn och unga i åldrarna upp till 15 år. Tävlingsformen bejakar spontanidrott framom resultatjakt. Syftet är att få så många som möjligt med för att prova på olika grenar och vänja sig vid tävlingssituationer. Ungdomsserien har traditionellt haft goda deltagarsiffror och efter en trevande start inomhus precis efter att pandemirestriktionerna lättat så var deltagandet gott med ett snittdeltagande på drygt 40 barn och unga per omgång. Det finns fortfarande barn som inte vill tävla men som är med i vår verksamhet: Tävlandet är inget tvång. I vår verksamhet är det viktigt att alla får utvecklas i samklang med egen vilja.
Under våren avgjordes i vanlig ordning även S-Markets terrängcup, som avgjordes över tre deltävlingar i Eckerö, Lumparland respektive Finström. Totalt gjordes 67 starter av löpare i åldrarna 4–17 år som tog sig fram över olika distanser i den åländska terrängen. Åländska mästerskapen i terräng som traditionellt anordnats i samband med sista deltävlingen tvingades dock ställas in på grund av för få deltagare. Långdistanslöpning och terränglöpning har överlag vuxit i popularitet på Åland, och tillsammans med Ålands Motionsförbund ordnade ÅID i oktober det klassiska Kanonloppet och Ålandsmarschen. 2022 års upplaga lockade drygt 400 löpare och motionärer i alla åldersklasser.
ÅID-friidrottens bästa rekryteringsbas har traditionellt varit skolmästerskapen, både individuellt och i stafett. De individuella mästerskapen har legat på is ett antal år, men försök till nystart med annat koncept i bantad form vore välkommet. Skolornas stafettmästerskap har dock kunnat hållas som viktig förövning inför Stafettkarnevalen i fastlandet, och efter två års uppehåll på grund av pandemin kunde man nu återuppta arrangemangen under det nya namnet Stafettfesten, med visst stöd från den nationella Stafettkarnevalsorganisationen. Stafettfesten blev en succé och folkfest med över 100 deltagande lag från hela Åland. Det nya, moderna resultathanteringssystemet OpenTrack som introducerades under 2021 fick sin första storskaliga testkörning och visade sig fungera mycket smidigt. Funktionärsinsatsen var även i övrigt lyckad och bland annat den inhyrda kommentatorn André Karring fick mycket beröm. Resultatmässigt var det bland lågstadierna (klass 1–6) Strandnäs skola som samlade hela 3 guld, 2 silver och 2 brons, och därmed blev bästa medaljplockande skola. Bland högstadierna var Godby högstadieskola mest framgångsrika och lämnade arenan med 2 guld och 3 silver. Tävlingssponsor för Stafettfesten var S-Market, som med sin generositet möjliggjorde evenemanget.
Den 8 och 10 augusti avgjordes de öppna åländska mästerskapen på Baltic Friidrottsarena, med 24 deltagare som tillsammans gjorde 68 starter. Arrangemangen tjänade samtidigt som generalrepetition för funktionärerna inför SFIM. Bland resultaten kan nämnas Eric Sjölund som blev dubbel åländsk mästare genom att löpa de fina tiderna 11,44 och 23,34 på 100 respektive 200 m, samt unga Julius Holmberg som med 12,45 på 100 m och 24,95 på 200 m har en starkt stigande formkurva. Även Anni Nylund gjorde ett stabilt lopp på 400 m med tiden 61,31.
SFI-mästerskapen, det största friidrottsevenemanget på Åland på tio år, blev även det en stor framgång med 330 deltagare från hela Svenskfinland som gjorde upp i dryga 100 grenar och tillsammans gjorde nästan 800 starter. Evenemanget var en stor samarbetsinsats av de åländska friidrottsföreningarna, samarbetspartners och frivilliga. Arrangemanget fick mycket beröm av de gästande föreningarna och väckte ett intresse för att komma tillbaka till Åland på träningsläger och framtida tävlingar. Tävlingsledarna Kenneth Andersson och Bo Thölix premierades i slutet av året av SFI för sina insatser under SFIM: Kenneth blev utsedd till Årets friidrottsledare och Bo till Årets diplomledare. Resten av organisationskommittén utgjordes av Sune Manselin, Danny Lindqvist, Tomas Karlsson, Lucas Mattsson och Robin Engman.
Glädjande var också att IF Åland rent idrottsligt gjorde bra ifrån sig i tävlingarna. Förutom tidigare nämnda Sami Saku, Sara Wiss och Tom Tommiska stack juniorerna ut. Trots sin unga ålder löpte JIK:s Henrik Ojala in som sexa i herrklassen på 5000 m, medan FUIA:s Ove Lehto blev sjua i både kula och diskus. I damklassen var Adina Renlund (JIK) nära final på 100 m med 13,28. I längd hoppade Amanda Gustafsson (IFFK) 5,11 men nådde inte topp 8.
I H-17 blev Mathias Häggblom (JIK) sexa på 200 m på personbästat 25,50. Klubbkamraten Hannes Sjöblom slog till med två medaljer: Silver på 400 m med 55,36 och brons på 800 m med 2.15,10. Storlöftet Julius Holmberg (IFK) blev femma på 100 m i P-15 klassen med personbästat 12,27 och på 300 m smällde han till med storfina 38,85. JIK:s Wilhelm Karlsson visade fina takter i vitt skilda grenar: Bäst gick det i höjd i P-15 med en fjärdeplats på 150, men han var också sjua på 800 m och sexa på 2000 m på personliga rekord. I stav P-15 tog Alfred Söreskog-Pero (IFK) brons. LUIA:s Jonah Perjus var sexa i längd och sjua i diskus.
I D-17 gjorde IFK:s Nathalie Braun en stark insats. På 100 m blev hon sjua på personliga rekordet 13,48 och hennes pers på 200 m 27,98 var riktigt bra, även om det inte räckte till final. I F-15 klassen var JIK:s Othilia Nordberg bara sju tiondelar från pallen på 300 m där hon blev femma på 45,54. IFFK:s Nora Lindblom hade ett tufft grenprogram, men lyckades bra med uppgiften: På 2000 m blev hon femma på 7.42,90. På 1500 m hinder tog hon brons på 6.11,97 och brons blev det även i höjd med 142. I tresteg F-15 blev EIK:s Ida Lindman åtta.
Tävlingar utanför Åland
Våra friidrottare deltog under året i 50 tävlingar utanför Åland, framför allt i Finland och Sverige men även på andra platser runtom i världen. Utöver redan nämnda prestationer finns ytterligare några som är väl värda ett omnämnande.
I junior-FM för 17-22 åringar i Helsingfors löpte Hannes Sjöblom (JIK) 1500 m: I b-finalen för P-17 klockades han för 4.41,35. Vid junior-FM i Lempäälä 12-14 augusti blev knep han en tiondeplacering på 800 m med tiden 2.15,13 i P-16 klassen. Mathias Häggblom (JIK) deltog i samma tävling men lyckades inte knipa en finalplats på 100 m i P-16-klassen och detsamma gällde Nathalie Braun (IFK) på 200 m i D-17. Nathalie satte dock ett nytt fint personligt rekord med 28,59.
I USM för 15-16 åringar i Uppsala 26-28/8 överraskade Emelie Lindqvist LIF genom att bli sexa i diskus F-15 på 31,12.
Den åländska veteranidrotten har tagit ett kliv framåt under året. Tom Tommiska (IFK) tog en överlägsen seger i diskus H-50 vid veteran-FM i Pedersöre den 14 augusti: Segerresultatet blev 46.10. I SFI-mästerskapen på hemmaplan var han en hårsmån från medalj med ett kast på 38,54 i ösregn. Vid veteran-VM i Tammerfors den 6 juli blev han 13:e i diskus H-50 på 36,54. Även Mats Holmberg (IFK) imponerade genom att ta sig till final på 400 m häck i veteran-VM i Tammerfors, och i finalen för H-45 blev han fyra på 59,93. Mats säsong kantades annars av skador. Även Henrika Österlund (JIK) deltog i mästerskapen där hon blev sjua i kula D-35 med 9,35. I diskus noterades hon för 28,64 och i viktkastning för 8,60. Distanslöparen Karina Danielsson (JIK) tog dubbla medaljer vid veteran-FM i Pedersöre 13-14 augusti. På 5000 m blev det silver på 20.22,04 och på 10 000 m silver på 43.57,72 i D-50 klassen.
Årsbästa, resultat och statistik
Mer detaljerad information om tävlingar och resultat hittas på ÅID Friidrotts hemsida friidrott.ax. Omfattande årsstatistik, rekord- och resultatlistor för både 2022 och historiska säsonger finns på kondital.com/friidrott.
Klassificerade friidrottare
Under året klarade 18 friidrottare Finska Friidrottsförbundets klassificeringsgränser fr.o.m. 17 års klassen.
Seniorer | |||||||
M-klass | |||||||
Bäcklund | Johanna | -85 | JIK | Halvmaraton | 1:16,32 | ||
Bäcklund | Johanna | -85 | JIK | Maraton | 2:39,49 | ||
Wiss | Sara | -87 | IFK | 100 m | 11,81 | ||
A-klass | |||||||
Saku | Sami | -95 | JIK | 5000 m | 14:53,88 | ||
Saku | Sami | -95 | JIK | Halvmaraton | 1:11,01 | ||
B-klass | |||||||
Holmberg | Mats | -73 | IFK | 400 m häck | 59,93 | ||
Tommiska | Tom | -72 | IFK | Diskus 2,0 kg | 39,20 | ||
C-klass | |||||||
Danielsson | Karina | -68 | JIK | 5000 m | 20:22,04 | ||
Danielsson | Karina | -68 | JIK | 10000 m | 43:57,72 | ||
Danielsson | Karina | -68 | JIK | Halvmaraton | 1:36,33 | ||
Gustafsson | Linn | -97 | IFF | Kula 4,0 kg | 8,85 | ||
Holm | Peter | -77 | IF Åland | Halvmaraton | 1:17,36 | ||
Lehto | Ove | -72 | FUIA | Diskus 2,0 kg | 33,36 | ||
Lehto | Ove | -72 | FUIA | Kula 7,26 kg | 11,23 | ||
Sjuls | Elin | -98 | IF Åland | Halvmaraton | 1:39,10 | ||
Österlund | Henrika | -87 | JIK | Diskus 1,0 kg | 28,64 | ||
Österlund | Henrika | -87 | JIK | Kula 4,0 kg | 9,35 | ||
22-år | |||||||
B-klass | |||||||
Sjölund | Eric | -00 | IFK | 100 m | 11,44 | ||
Sjölund | Eric | -00 | IFK | 200 m | 23,34 | ||
Nylund | Anni | -02 | JIK | 400 m | 61,31 | ||
C-klass | |||||||
Gustafsson | Amanda | -00 | IFF | Längd | 511 | ||
Renlund | Adina | -01 | JIK | 100 m | 13,16 | ||
19-år | |||||||
C-klass | |||||||
Ojala | Henrik | -04 | JIK | 5000 m | 18:16,06 | ||
17-år | |||||||
B-klass | |||||||
Godby högstadieskola Fighters | -06 | IF Åland | 4 x 100 m | 48,93 | |||
Godby högstadium 1 | -06 | IF Åland | 4 x 100 m | 48,97 | |||
Strandnäs skola 1 | -06 | IFK | 4 x 100 m | 48,57 | |||
Övernäs högstadieskola 3 killar | -06 | IFK | 4 x 100 m | 47,67 | |||
Övernäs skola 3 | -06 | IFK | 4 x 100 m | 47,30 | |||
C-klass | |||||||
Braun | Nathalie | -05 | IFK | 100 m | 13,48 | ||
Braun | Nathalie | -05 | IFK | 200 m | 27,98 | ||
Sjöblom | Hannes | -06 | JIK | 400 m | 55,17 | ||
Sjöblom | Hannes | -06 | JIK | 800 m | 2:09,17 | ||
Strandnäs högstadieskola Lag 1 | – | -06 | IFK | 4 x 100 m | 49,48 |
Kategorier:
Föreningen