Årsberättelse 2021

Friidrottsutskottet 2021

  • Ordförande: Lucas Mattsson
  • Sekreterare: Mats Boman
  • Medlemmar: Danny Lindqvist, Henrika Österlund, Lucas Stjärnfelt och Maria Söderlund.

Årets guldkorn

Johanna Bäcklund (JIK): Bekräftade sin position som vår främsta friidrottare, men har tävlat enbart för sin svenska klubb. Johanna gjorde ett starkt lopp på halvmaraton i Jordbro 9 maj med 1.18.23. På hösten gladde hon med 2.41.52 i Stockholm maraton. Trots en problemfylld säsong är hon med det 9:a på halvmaraton och 4:a på maraton i Finland 2021.

Viggo Clemes (IFK) var utan tvekan årets stjärnskott med två medaljer i FM för P-15 samt två guld i samma åldersklass från SFI-mästerskapen. Resultatutvecklingen var dessutom väldigt stark både på kortsprint och långsprint.

Viggo Clemes.

Sara Wiss (IFK): Gjorde comeback i slutet av juni i Eskilstuna med fina 12,17 på 100 m. I sitt andra lopp klockades hon för starka 11,97, men i för kraftig medvind för att göra resultatet statistikdugligt.

Sami Saku (JIK): Har gått framåt så gott som varje år som löpare. 2021 blev inget undantag, även om hans profil förändrades något. De nya personliga rekorden kom på aningen kortare distanser som 3000 m (8.53,12) i Lahtis och på 5000 m (15.31,71) i Åbo. Men sitt livs lopp gjorde han på 10 000 m i Åbo 4 augusti. Tiden 31.48,81 gav honom plats i Kalevan Kisat som ende ålänning under året.

Anni Nylund (JIK): Valde att gå upp även på 800 m efter ett par år med skador. I FM för D-19 dubblerade hon på 400 m och 800 m med god framgång.

Hanna Wiss (IFK) gladde med en comeback på 100 m vid ett lopp i Tranås. Tiden 12,67 är löftesrik.

Veteranerna: Allt fler friidrottsveteraner har valt att satsa lite extra på sitt tävlande. Tom Tommiska (IFK) hör dit. Han har ett år kvar till 50 fyllda men ligger trots det kvar förbluffande nära sin rekordnivå i diskus. Ny medalj i FM även 2021, liksom för Henrika Österlund (JIK) i D-30 kast och Karina Danielsson (JIK) på 10 km landsväg D-50. Den som sticker ut allra mest är ändå ultralöparen Emil Söderlund som håller internationell nivå.

Nykomlingar: Pontus Sjöblom (JIK) har tidigare ägnat sig åt extra krävande uthållighetslöpning. 2021 gjorde han flera intressanta starter i banlöpning. Den satsningen kröntes med vinst i Åland maraton på 2.46.56 med mersmak. Blott 15-årige Hannes Sjöblom gick från klarhet till klarhet med fina framsteg i löpningar från 300 m till 2000 m.

Allmänt

ÅID:s uppgift är att ansvara för en kontinuerlig och välfungerande friidrottsverksamhet på hela Åland. En viktig uppgift är att följa med lokalföreningarnas friidrottsverksamhet i kommunerna för ungdomar i åldern upp till 13 år och hjälpa till vid behov. Inom ÅID Friidrott ordnas kontinuerliga träningar för ungdomar som i föreningarna fått baskunskaper och som tävlar i 13-årsklassen eller äldre. ÅID anordnade under året ett flertal tävlingar på Åland och gjorde det även möjligt att tävla utanför Åland.

Covid-19 -pandemin ställde fortsättningsvis till med oreda och begränsade friidrottens verksamhet under år 2021. Träningarna tvingades justeras något enligt de nya riktlinjerna, men genom ett gott samarbete mellan tränare och aktiva lyckades man upprätthålla bra fart i verksamheten.

Ombyggnationen av WHA och förseningen av den nya friidrottsarenan vid Baltichallen innebar också, även detta år, begränsningar i verksamheten. Förutsättningarna att träna friidrott på WHA har varit fortsatt begränsade, med endast tre banor och det nylagda konstgräset som begränsat möjligheterna till kastgrenar. I september 2021 färdigställdes äntligen löparbanorna på den nya Baltic Friidrottsarena och friidrottarna kunde delvis flytta in och påbörja träningsverksamheten. En hel del arbete fortgick under hösten med bland annat läktare och förråd, och avsaknad av belysning gjorde att säsongen på den nya arenan blev kort. Arenan ska stå helt klar under våren 2022 och ska då kunna utnyttjas fullt ut, med stort hopp om ett uppsving i intresset för friidrotten som följd.

Nya Baltic friidrottsarena.
Glatt gäng på nya arenan.

Mot bakgrund av de omfattande restriktioner som präglat samhället ville friidrottsutskottet uppmana till motion och rörelse bland allmänheten, och man tog initiativ till arrangemanget Åland 100 Runstreak som förverkligades som ett samarbete med Ålands Motionsförbund. Evenemanget gick ut på att springa eller gå 100 dagar i följd mellan självstyrelsedagen den 9 juni och den 16 september. Under perioden ordnades varje lördag ett avslappnat och kravlöst ”parklopp” i Tullarns äng i Mariehamn, där dryga 10 deltagare deltog varje lördag. Evenemanget avslutades med ett finallopp på nya Baltic Friidrottsarena, där deltagarna dessutom fick möjlighet att bekanta sig med de nylagda banorna. Arrangemanget blev en succé och hela 85 motionärer fullföljde hela utmaningen.

Trots begränsad verksamhet har friidrottsutskottet arbetat flitigt i bakgrunden för att lägga grunden för fortsatt framgång. Ett flertal fleråriga sponsorkontrakt har skrivits av varierande storlek, och hösten 2021 monterades både sponsorbanderoller och en föreningsskylt tillsammans med IFK upp längs staketet på Baltic Friidrottsarena. Föreningsskylten var ett led i den fortsatta satsningen på att synliggöra den åländska friidrotten i allmänhet och IF Åland i synnerhet. Utskottet upphandlade och implementerade också ett nytt resultathanteringssystem, som möjliggör modernare och mer flexibel resultathantering än tidigare, samt uppdaterade tillsammans med Mariehamns stad en hel del av den föråldrade tävlings- och tidtagningsutrustningen.

Träningar

I Mariehamn, Finström/Saltvik, Jomala, Eckerö/Hammarland och Lemland/Lumparland hölls under året friidrottsträningar för barn och ungdomar upp till 13 år. Dessa träningar var öppna för alla och gjorde det möjligt för de flesta barn och ungdomar på Åland att kunna träna friidrott i sin hemkommun eller dess närhet. Tränare i dessa föreningar var följande:

  • IFK Mariehamn: Åke Björklund, Amanda Gustafsson, Sebastian Diaz Vargas (våren)
  • IFFK: Tatjana Berglund
  • EIK/HIK: Lara Granlund (våren)
  • LIF/LUIA: Birgitta Karlsson
  • JIK: Henrika Österlund

ÅID Friidrott ordnade träningstillfällen för ungdomar i 13-årsklassen och äldre. Dessa träningar inriktade sig på en specialiserad friidrottsträning. Frank Ottesen och Benita Gustafsson drog en stor grupp med huvudsaklig inriktning på sprint och långsprint. Stefan Hägg sköter träningen inom medel- och långdistans, medan Bo Thölix ägnat sig åt hopp och kast. Lucas Stjärnfelt drog under våren på ett förtjänstfullt sätt den 2019 nystartade gruppen ÅID Junior, som i första hand riktar sig till ungdomar i 13-årsklassen. Sedan Lucas i juni flyttade från Åland leds gruppen av ett rullande schema av tillgängliga tränare, såsom Jessica Hinkka, Henrika Österlund, Lucas Mattsson och Tatjana Berglund.

Under vintern har pandemin begränsat träningsmöjligheterna och tidvis har restriktioner införts avseende antal medverkande. Träningar har hållits i Eckeröhallen. Styrketräning har bedrivits i Idrottsgården. Under sommarmånaderna har träningarna blivit lidande av brist på faciliteter, där grengrupperna hopp, kast och mångkamp har drabbats mest: Det har t.ex. saknats möjligheter att hoppa stav utomhus. Tränarstaben har gjort ett gediget arbete för att hålla igång verksamheten. Med stark vilja, kreativitet och improvisation har möjligheter skapats för individuell träning under de flesta av veckans dagar. Samtliga tränare arbetar ideellt. Även inom SFI har verksamheten påverkats kraftigt av pandemin och flertalet av de årliga Sjutusan-lägren i Kuortane ställdes in, liksom det sedvanliga utlandslägret.

I mitten av april 2021 anordnade ÅID ett träningsläger på Lemböte lägergård, där tolv idrottare och två ledare deltog. Lägret tillkom som ett alternativ till utlandsläger och andra läger utanför Åland, och fokuserade på alternativ träning utanför idrottsarenan och gemensam samvaro i idrottens tecken. Deltagarna fick träna i skog och mark, testa på yoga och diskutera olika ämnen i anslutning till sin friidrottssatsning. 

Totalt var det ca 220 aktiva inklusive barn och ungdomar som under året deltagit i den åländska friidrottsverksamheten. Antalet tränare uppgick till 23.

Tävlingar på Åland

ÅID Friidrott arrangerade 11 tävlingar 2021. Av dem omfattade Ungdomsserien tre tävlingar utomhus. Säsongen inomhus omöjliggjorde detta tävlingskoncept till följd av pandemin. I Ungdomsserien får barn och unga tävla i en rad varierande friidrottsgrenar under ordnade former, vilket är till gagn för barn och unga i åldern 9-15 år. Tävlingsformen bejakar spontanidrott framom resultatjakt. Syftet är att få så många som möjligt med för att prova på olika grenar och vänja sig vid tävlingssituationer. Ungdomsserien har traditionellt haft goda deltagarsiffror och så också i år då 41 barn och ungdomar från fem olika åländska föreningar deltog. Det finns fortfarande barn som inte vill tävla men som är med i vår verksamhet: Tävlandet är inget tvång. I vår verksamhet är det viktigt att alla får utvecklas i samklang med egen vilja.

Vårens deltagarmässiga succéevenemang var S-Markets terrängcup, som avgjordes över tre deltävlingar i Eckerö, Lumparland respektive Jomala. Totalt deltog 49 ivriga löpare i åldrarna 4-17 år som tog sig fram över olika distanser i den åländska terrängen. I samband med den avslutande deltävlingen i Jomala avgjordes även Åländska mästerskapen i terräng, där totalt 26 löpare deltog. Tävlingen blev ett uppskattat och lyckat evenemang, där man hade satsat extra på underhållningsvärdet och stämningen, med musikutrustning, inhyrd speaker och sponsrade priskassar till deltagarna. Tävlingen livesändes på sociala medier och nådde ut till över 100 personer under direktsändningen, och mångdubbelt så många som tog del av sändningen i efterhand.

Terräng-ÅM 2021.

ÅID-friidrottens i särklass bästa rekryteringsbas är Skolmästerskapen. Denna tävlingsform har legat på is ett antal år, men försök till nystart med annat koncept i bantad form vore välkommet. Skolornas stafettmästerskap har dock kunnat hållas som viktig förövning inför Stafettkarnevalen i fastlandet, men tvingades i år ställas in på grund av coronapandemin. Under 2021 fanns långtgående planer på att arrangera en åländsk Stafettfest i september, ett av fyra lokala alternativ till Stafettkarnevalen i Helsingfors som till sin utformning skulle ha liknat de traditionella åländska stafettmästerskapen men ske i samarbete med den nationella Stafettkarnevalsorganisationen. Evenemanget tvingades på kort varsel och förhoppningen är att den ska kunna ordnas våren 2022.

I övrigt har tävlingsverksamheten på Åland omfattats av ett antal mindre distriktstävlingar, som under omständigheterna varit ganska få.

Tävlingar utanför Åland

Våra friidrottare deltog under året i 24 tävlingar utanför Åland fördelat på Finland och Sverige. Tävlingssäsongen blev mycket begränsad med anledning av pandemin. Reserestriktioner och begränsningar av offentliga tillställningar betydde bland annat att tävlingsresor från Åland till Sverige var uteslutet, att antalet tävlingar var betydligt mindre än andra år och att kvalgränserna till vissa tävlingar var tuffare. Resorna till Finland var en logistisk utmaning och tävlingsutbudet på hemmaplan skralt, men ett antal mycket fina prestationer noterades trots det.

Vad värdetävlingar och mästerskap beträffar var säsongen tunn, med anledning av de begränsade möjligheterna till tävlingsförberedande träning och tävling, men trots det uppvisades de åländska färgerna på en rad olika tävlingar. Till SFI-mästerskapen i Närpes reste 14 åländska friidrottare och lyckades komma hem med två guld och två silver signerade Viggo Clemes, Hannes Sjöblom och Tom Tommiska. Den åländska truppen hade tyvärr inte marginalerna på sin sida och hamnade på flertalet snöpliga fjärdeplatser, men de personliga framgångarna i form av personliga rekord var desto större.

Vid 15-åringarnas FM-tävlingar i Karleby deltog två ålänningar och Viggo Clemes kom hem med ett silver och ett brons. Två deltagare fanns också med vid 19-22-åringarnas FM i Åbo, och vid Kalevaspelen i Tammerfors deltog en representant från Åland. Åländsk representation fanns också vid landsvägs-FM i Pyhtää, veteran-FM i St Michel, veteran-FM i kastmångkamp i Lahtis och veteran-FM i landsvägslöpning.

Klassificerade idrottare 2021

Under året klarade 17 friidrottare Finlands friidrottsförbunds klassificeringsgränser fr.o.m 17 års klassen.

Seniorer
M-klass
BäcklundJohanna-87JIKHalvmaraton, halvmaraton
A-klass
WissSara-87IFK100 m
SakuSami-95JIK10000 m
B-klass
WissHanna-91IFK100 m
SjöblomPontus-95JIKMaraton
TommiskaTom-72IFKDiskus 2,0 kg
C-klass
DanielssonKarina-68JIKHalvmaraton
PetterssonJenny-81ÅTIMaraton
ÖsterlundHenrika-87JIKDiskus 1,0 kg, Kula 4,0 kg
HolmPeter-77ÅTIMaraton
SjöblomPontus-95JIK3000 m
22 års klassen
B-klass
RenlundAdina-01JIK100 m
C-klass
SödergårdhSofia-99LIF100 m
SjölundEric-00IFK100 m
19 års klassen
A-klass
NylundAnni-02JIK400 m, 800 m
C-klass
PesonenMoa-02EIK400 m
17 års klassen
C-klass
ErikssonBenjamin-04JIK800 m, 3000 m
OjalaHenrik-04JIK3000 m

Kategorier:
Föreningen