97 lag anmälda till Stafettfesten

Inkommande måndag går Stafettfesten av stapeln på Baltic Friidrottsarena i Mariehamn. 97 lag från 10 olika skolor är anmälda till tävlingen, som för många av lagen blir ett sista genrep inför resan till Stafettkarnevalen i Helsingfors efterföljande helg. Under tävlingen sker också den formella invigningen av den nybyggda arenan under ledning av representanter från Mariehamns stad. Som speaker under kvällen fungerar André Karring.

Tidsprogram, startlistor och mer info finns på Stafettfestens sida. Där kommer också resultaten att uppdateras live under kvällens gång.

Trots att Stafettfesten är ett nytt evenemang på Åland så är konceptet bekant för de åländska skolorna. Innan pandemin var det tradition att IF Åland Friidrott anordnade de åländska skolmästerskapen i stafett måndagen inför Stafettkarnevalen på fastlandet. Tanken med arrangemanget är både att de lag som förbereder sig för Stafettkarnevalen ska få förbereda sig för resan till fastlandet, men även att de som ännu är för unga för att resa till fastlandet ska få en chans att ställa upp och väcka ett intresse för stafettlöpning.

Under vårvintern 2021 blev IF Åland Friidrott kontaktade av Stafettkarnevalens centralorganisation, som planerade fyra lokala ”stafettfester” i Helsingfors, Åbo, Vasa och Mariehamn för att ersätta den stora stafettkarnevalen som tvingades ställas in på grund av pandemiläget. Pandemiläget gjorde senare även att de tre fastländska evenemangen tvingades ställa in, medan man på Åland valde att skjuta upp till våren 2022.

Tidigare år har de åländska skolmästerskapen i stafett gått av stapeln på Wiklöf Holding Arena. Grässtafetterna är alltid en av evenemangets höjdpunkter. Arkivfoto: Lucas Mattsson

Kategorier:
Stafett Tävling